
[Inside Orbit One]

Orbit One storsatsar med världsunik ytmontering
I ett unikt samarbete med hårdvaruleverantören Scanditron och teknikkonsulten Rejlers har Orbit One investerat i en ny Fuji AIMEXIII SMD ytmonteringslina med världsunik setup. Linan, som blir Sveriges modernaste, placeras i Ronneby och består av två parallella linor som kan producera var för sig men även tillsammans i upp till 5 olika konfigurationer.
Unik flexibilitet och effektivitet
– Det är den största maskininvesteringen i Orbit Ones historia och med den får vi en otroligt flexibel och effektiv produktionslina för optimal ytmontering. Mångsidighet, hög kvalitet och enkelt handhavande är tre kännetecken för den nya linan. Den kommer att stärka vår konkurrenskraft samtidigt som vi skapar ännu mer kostnadseffektiva lösningar, berättar COO Ulf Karlsson på Orbit One.
En investering i kvalitet
– Det här är även en investering i kvalitet. Den nya linan klarar de tuffaste kraven inom till exempel MedTech och Automotive. Spårbarhet och kontroll av material är optimal. Den har stöd för NPI, automatiserad komponentdefinition och produktanpassad utplacering av kretskortsstöd. Den har även automatisk bredd-justering av samtliga transportbanor vilket garanterar hög kvalitet och utnyttjandegrad.
Bättre ergonomi och miljö
– Den nya linan innebär även bättre ergonomi. Maskinerna är oerhört lätta att hantera via tydliga displayer. Med hjälp av de smarta komponentvagnarna sker byte av komponenter snabbt och säkert utan tunga lyft eller riskfyllda arbetsmoment. Med de nya produktionslinjerna minskar vi dessutom vår energiförbrukning drastiskt och tar viktiga steg mot mer hållbar tillverkning, säger Ulf Karlsson.
Scanditron levererade
Orbit One valde marknadsledande Scanditron som leverantör för den nya linan och Scanditrons Seppo Mäkelä, produktchef för Fuji, är mycket nöjd med samarbetet.
– Det här är ett projekt som sticker ut. Linan klarar framtidens allt högre krav på korta ledtider och nya processer. Utmaningen med Orbit One är att de har en stor portfölj med olika produkter med helt olika krav. Då är det extra viktigt att bygga in flexibilitet. Våra Fuji-produkter ligger i absoluta framkanten vad gäller teknik, men för att skapa en ännu bättre totallösning kontaktade vi Marie Andersson på Rejlers. Vi visste att med hennes erfarenheter och kompetens kunde vi tillsammans skapa något helt unikt.
Analys och simulering av Rejlers
– Jag fick en förfrågan av Scanditron om att bidra med kompetens kring utvecklingen av en komplett ytmonteringslinje med optimala produktionsflöden. Vi började med studiebesök som följdes upp av analyser, simuleringar och tester av både mjuk- och hårdvara i nära samarbete med Fuji-specialisten Kaj Kontola. Därefter kunde vi presentera vårt förslag: Två kompletta och identiska linor med extremt hög effektivitet och flexibilitet, berättar Project Manager Marie Andersson, hos Rejlers.
Våra kunder är de stora vinnarna!
– Det har varit oerhört givande att samarbeta med Scanditron och Rejlers. Vi har tillsammans skapat något fantastiskt. Samarbetet har stärkt och utvecklat vår egen kompetens på ett sätt som kommer att gagna alla vår kunder, avslutar Ulf Karlsson.

Priser och ledtider ökar på komponentmarknaden
Vi ser nu åter att priserna på halvledare ökar kraftigt. Samtidigt ökar även ledtiderna på halvledare och det passiva sortimentet, berättar Orbit Ones Director Supply Chain, Marcus Gunnebrant.
– Förutom att priset på råmaterial ökar så är det två saker som påverkar. För det första att OEM-företagen ser positivt på 2021 och nu ökar sina beställningar. För det andra saknar tillverkarna kapacitet att möta de ökande behoven på grund av extra protokoll som måste följas i och med Covid-19. Detta skapar i sin tur högre priser och längre ledtider. Vi måste dessutom ha i åtanke att alla bilar som tillverkas nu innehåller dubbelt så mycket elektronik som tidigare.
Tillverkare som hittills presenterat ökningar är STM, NXP, Silabs, Microchip, On Semi, Infineon och Micron. Även mönsterkortstillverkare aviserar att deras priser kommer att öka, främst på grund av de högre priserna på råmaterial.
– Vad gäller frakter från Asien så är det fortfarande svårt att lita på tiderna och skeppningar kan bli försenade på grund av platsbrist. Inför Kinesiska Nyåret brukar det alltid vara extra mycket som ska skeppas och då minskar kapaciteten. Inom Orbit One följer vi därför marknaden dagligen och bästa sättet att möta osäkerheten är med så tillförlitliga och så långa prognoser som möjligt från våra kunder.
Vi jobbar sedan mot våra leverantörer med att sätta upp logistik- och prognoslösningar för att uppnå högsta flexibilitet, men om inte det fungerar är lösningen att lägga ut order på längre horisont.
Vill du veta mer om komponentläget?
Kontakta gärna Director Supply Chain,
Marcus Gunnebrant för senaste nytt.
Telefon 070–965 21 38 eller
via mail: marcus.gunnebrant@orbitone.se